研究人员

• 陈清泉/CHEN Qingquan

个人简介:

中国工程院院士陈清泉先生是我国著名的新能源与电动车专家,中国工程院院士、英国皇家工程院士、乌克兰工程院院士,英国洛夫堡大学荣誉技术博士。2015年5月起受邀担任产业生态研究组首席科研顾问。

陈清泉院士原籍福建省漳州市,出生于印度尼西亚的马吉朗市。1957年毕业于北京矿业学院,1957-1959年在北京清华大学进修研究生,1982年获香港大学哲学博士,1993年获乌克兰敖德萨理工大学荣誉科学技术博士学位。提出了电动车研究核心和总体指导思想,将汽车技术,电机技术,电力驱动技术,电力电子技术和现代控制理论有机地结合起来为现代电动车学奠定了基础,使现代电动车学这一新兴交叉学科从理论到实践形成了一个完整的体系。

陈清泉院士原任香港大学电机电子工程系讲座教授及系主任,曾先后荣获世界工程师组织联盟杰出工程师勋章、英国皇家工程院菲利普亲王勋章、英国电机工程师学会国际演讲勋章、香港工程师学会最高荣誉金勋章;被《亚洲新闻》评为亚洲最佳创新者,Global View赞誉其为“亚洲电动车之父”,在印度被称为“电动汽车技术之祖”。陈清泉院士积累了50多年的教学、科研和产业经验,发表学术论文三百多篇, 出版十一本专著, 并有十项专利。陈清泉院士还多次担任国内外著名大学的名誉或客座教授、政府顾问、著名企业科技战略顾问或独立董事,兼任国际高等研究院院长、渤海大学校董会董事长等,陈清泉先生也是世界电动车协会创始主席。近年来,陈清泉院士在竭力推动新能源研究及电动汽车发展应用的同时,积极投身于博雅教育,着力培养创新型青年人才。

Prof. C. C. Chan holds BSc, MSc, PhD, HonDSc, HonDTech degrees. Honorary President and Council Chairman of Bohai University. Former Chair Professor and Head of the Department of Electrical and Electronic Engineering of the University of Hong Kong; Visiting Professor of MIT, University of Cambridge, etc; Founding President of the World Electric Vehicle Association; Senior Consultant to governments and industries; Fellow of the Royal Academy of Engineering, U.K., Chinese Academy of Engineering, IEEE, IET and HKIE. Recipient of Royal Academy of Engineering Prince Philip Medal; World Federation of Engineering (WFEO) Medal of Engineering Excellence; Gold Medal of Hong Kong Institution of Engineers; IEE International Lecture Medal; “Asia’s Best Technology Pioneers” by Asiaweek; “Father of Asian Electric Vehicles” by Magazine Global View; “Pitamaha (Grandfather) of Electric Vehicle Technology” in India; published 11 books, over 300 technical papers and holds 10 patents.